Evangelisch Centrum “De Levensbron”
HOE HET BEGON
De Evangelische gemeente is in de Denderstreek ontstaan onder impuls van de BEZ (Belgische Evangelische Zending) www.b-e-m.org) aan het begin van de jaren ‘80. Vanaf september 1981 zijn de erediensten op de zondag begonnen; de eerste tijd gewoon in een huiskamer in de Penitentenstraat te Geraardsbergen. Toen de groep groeide hebben ze hun diensten voor een tijdje in een ruimte van de Christelijke Mutualiteit aan de Zakkaai gehouden, en daarna voor een aantal jaren in het gebouw van de oude gemeenteschool, Dagmoedstraat 14 te Schendelbeke.
Geschiedenis in een notendop
Op 13 oktober 1992 werd door de Evangelische Gemeente Geraardsbergen/Ninove V.Z.W. het gebouw aan de Boelarestraat 52 aangekocht in een openbare verkoping. Het gebouw was vroeger één van de vele luciferfabrieken die Geraardsbergen ooit telde, (de befaamde stekjesfabriek La Suédoise) . De ingang is in de Boelarestraat (via de poort van Ysebaert Gym), maar in de Weverijstraat ziet u de achterkant van het gebouw. De bovenste verdieping is van de Levensbron; de tekst ‘’La Suédoise’’ is daar nog leesbaar. Vanaf januari 1993 zijn de verbouwings- en veranderingswerken aangevangen, om geschikte ruimten te creëren voor diverse doeleinden. Veel werk werd sindsdien belangeloos gedaan door de plaatselijke gelovigen. Ze werden daarbij in de eerste helft van 1993 verschillende malen geholpen door ‘werkploegen’ uit bevriende christengemeenschappen. In juli 1993 was de feestelijke opening. Kort daarna werd de gemeente lid van de Vrije Evangelische Gemeenten (VEG ) In 2001 is er een dochtergemeente gestart in Brakel. Naast kerk zijn willen we ons ook sociaal en cultureel inzetten voor Geraardsbergen en omstreken. Zo zijn we na een aantal contacten met kansarmen in 2003 gestart met voedselbedeling (DE TOEVLUCHT) elke 1 e donderdag van de maand aan ongeveer 100 gezinnen ongeacht hun religie of afkomst. Deze voedselbedeling is in 2013 overgenomen door het OCMW van Geraardsbergen omdat wij het steeds groeiende aantal mensen niet meer aankonden. Ook startte in 2003 het sport evenement (Sport Quest) om zo de jeugd in Geraardsbergen kans te geven initiatie lessen te krijgen in basketbal, dans, volleybal of voetbal. Dit evenement heeft nog steeds elk jaar in de zomervakantie plaats. Sinds 2007 bieden we ook aan de Afrikaanse gemeenschap de mogelijkheid om in ons gebouw samen te komen voor hun religieuze en culturele samenkomsten, van deze mogelijkheid maken zij tot op de dag van vandaag gebruik. In 2014 hebben wij als kerk besloten een Fair Trade gemeente te worden. Het leek ons aangewezen om als kerkgemeenschap het goede voorbeeld te geven en mee te doen aan de aktie van de stad Geraardsbergen. Zo drinken we koffie en thee van de organisatie TEAR-craft. Regelmatig organiseren wij concerten, tentoonstellingen of gewoon gezellige ontmoetingen zoals bowlingavonden, natuurwandelingen of BBQ of een picknick.
Evangelisch Centrum “De Levensbron”
De Evangelische gemeente is in de Denderstreek ontstaan onder impuls van de BEZ (Belgische Evangelische Zending) www.b-e-m.org) aan het begin van de jaren ‘80. Vanaf september 1981 zijn de erediensten op de zondag begonnen; de eerste tijd gewoon in een huiskamer in de Penitentenstraat te Geraardsbergen. Toen de groep groeide hebben ze hun diensten voor een tijdje in een ruimte van de Christelijke Mutualiteit aan de Zakkaai gehouden, en daarna voor een aantal jaren in het gebouw van de oude gemeenteschool, Dagmoedstraat 14 te Schendelbeke. Op 13 oktober 1992 werd door de Evangelische Gemeente Geraardsbergen/Ninove V.Z.W. het gebouw aan de Boelarestraat 52 aangekocht in een openbare verkoping. Vanaf januari 1993 zijn de verbouwings- en veranderingswerken aangevangen, om geschikte ruimten te creëren voor diverse doeleinden. Veel werk werd sindsdien belangeloos gedaan door de plaatselijke gelovigen. Ze werden daarbij in de eerste helft van 1993 verschillende malen geholpen door ‘werkploegen’ uit bevriende christengemeenschappen. De verschillende ruimten bestaan uit: een samenkomstruimte voor de eredienst. (max. 300 personen) een ruime hal met toilet-ruimte, crèche lokaal voor de allerkleinsten, 2 zgn. kinderwerkruimten voor het bijbelonderwijs van de oudere kinderen, een jeugdruimte, een receptie- en eetzaal, een keuken. In juli 1993 was de feestelijke opening. Kort daarna werd de gemeente lid van de Vereniging van Vrije Evangelische Gemeenten (VEG)
HOE HET BEGON